Is jouw pand goed verzekerd? Ontdek het belang van de juiste herbouwwaarde

Bij Tjeerd Verzekeringen weten we hoe belangrijk het is om uw bedrijfspand of woning correct te verzekeren.
Veel mensen weten echter niet precies welke waarde bepalend is voor een juiste verzekeringsdekking.
Vaak wordt gedacht dat een taxatie voor de hypotheekverstrekker voldoende is, maar niets is minder waar. 

 

De essentie van herbouwwaarde

De taxatie voor de financier bepaalt de marktwaarde van jouw pand: wat het zou opleveren bij verkoop. Voor jouw verzekering is dit echter niet de relevante waarde. Verzekeringsmaatschappijen kijken naar de herbouwwaarde: de kosten om jouw pand in dezelfde staat te herbouwen na totaalverlies. Dit is cruciaal om te weten, want een verkeerde waardeschatting kan grote gevolgen hebben bij schade.

Berekenen van de herbouwwaarde

Voor standaard woningen biedt het Verbond van Verzekeraars een herbouwwaardemeter, waarmee je eenvoudig de juiste herbouwwaarde kunt berekenen. Dit zorgt voor een garantie tegen onderverzekering. Beschik je over een luxere woning of een bedrijfspand? Dan is het verstandig een bouwkundige taxateur in te schakelen. De resultaten van deze taxatie zijn conform artikel 7.960 van het Burgerlijk Wetboek, wat je bescherming biedt tegen onderverzekering.

Het risico van onderverzekering

Stel, jouw pand is verzekerd voor €500.000, maar de werkelijke herbouwwaarde blijkt €750.000 te zijn. Bij een brandschade van €100.000 zou je slechts €66.666 uitgekeerd krijgen, waardoor je €33.333 tekortkomt. Dit scenario onderstreept het belang van een correcte verzekeringswaarde.

Waarom regelmatig bijstellen noodzakelijk is

De bouwkosten stijgen en wijzigingen. De installatie van zonnepanelen of een warmtepomp, of een aanbouw, kunnen de herbouwwaarde van jouw pand verhogen. Het is daarom essentieel om deze waarden regelmatig bij te stellen.

Neem de stap

Vaststellen van de juiste herbouwwaarde is meer dan een administratieve handeling; het is een essentiële stap om teleurstellingen te voorkomen bij een schade. Bij Tjeerd Verzekeringen helpt je graag om dit zorgvuldig en nauwkeurig te doen. Maak een afspraak met ons; wij staan klaar om jou te ondersteunen bij het veiligstellen van jouw waardevolle bezit.

 

Terug naar overzicht