Harde en zachte garantieclausules: wat betekenen ze voor jouw verzekering?

Het is een veelvoorkomend misverstand dat verzekeraars geen uitkering doen bij schade vanwege de 'kleine lettertjes' in de polis. Gelukkig is dit in de praktijk eerder uitzondering dan regel. Echter, het is belangrijk om te weten dat er bij sommige verzekeringen garantieclausules bestaan waaraan je moet voldoen om aanspraak te kunnen maken op een uitkering.

Wat zijn garantieclausules?

Garantieclausules zijn specifieke voorwaarden in je verzekeringsovereenkomst die aangeven onder welke omstandigheden je recht hebt op een schadevergoeding. Er zijn twee soorten garantieclausules: harde en zachte clausules.

Harde clausules: strikt en zonder uitweg

Een harde clausule is een strikte voorwaarde waaraan je moet voldoen. Als je niet aan de eisen van een harde clausule voldoet en er ontstaat schade, dan keert de verzekeraar geen vergoeding uit. Dit betekent dat je zelf opdraait voor de volledige kosten van de schade. Voorbeelden van situaties waarin harde clausules van toepassing kunnen zijn, zijn bijvoorbeeld brandpreventie-eisen of verplichte elektrische keuringen.

Zachte clausules: wel uitkering, maar met verhoogd eigen risico

Een zachte clausule is wat minder strikt. Als je niet volledig voldoet aan de gestelde eisen en er ontstaat schade, krijg je nog steeds een uitkering, maar dan met een verhoogd eigen risico. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je bij schade 10% van de kosten zelf moet betalen, in plaats van dat de hele schade voor rekening van de verzekeraar komt. 

Het belang van het nakijken van je polis

Bij een grote schade kan het verschil tussen een harde en een zachte clausule enorm zijn. Geen uitkering krijgen of slechts een verhoogd eigen risico betalen kan een groot financieel verschil maken.

Het is belangrijk om te weten dat de clausule alleen geldt als de schade veroorzaakt is door iets wat jij niet hebt gedaan volgens die clausule. Stel bijvoorbeeld dat er brand uitbreekt omdat je een verplichte keuring niet hebt laten uitvoeren, dan kan de verzekeraar besluiten geen uitkering te doen (bij een harde clausule) of een hogere eigen bijdrage van jou te vragen (bij een zachte clausule). Maar als de brand een andere oorzaak heeft, zou de clausule niet van toepassing zijn.

Het loont de moeite om je polis na te kijken en te zien welke clausules er zijn opgenomen. De hoogte van de premie zou niet de enige factor moeten zijn bij het kiezen van een verzekeraar. Het is minstens zo belangrijk om te begrijpen welke verplichtingen je hebt en welke gevolgen het niet naleven hiervan kan hebben.

Wij staan voor je klaar

Bij Tjeerd Verzekeringen helpen we je graag met het doornemen van je polis en het uitleggen van de verschillende clausules die erin staan. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies.

Terug naar overzicht