Denk aan je verzekering bij de installatie van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een goede manier om schone energie op te wekken en je energiekosten te verlagen. Ze dragen bij aan een duurzamere toekomst. Maar het is belangrijk om ook stil te staan bij de verzekering van je woning of bedrijfspand als je zonnepanelen installeert. Hier zijn enkele zaken om in gedachten te houden:
 

 

1. Veiligheid voorop: kies een gecertificeerde installateur

Hoewel zonnepanelen schone energie leveren, kunnen ze ook een extra brandrisico met zich meebrengen. Dit risico kan aanzienlijk verminderd worden door te kiezen voor een gecertificeerd installateur. Professionele installateurs zorgen ervoor dat de panelen correct en veilig worden geplaatst, wat de kans op ongelukken verkleint.

2. Zonnepanelen en je woonhuisverzekering

Als je zonnepanelen op je eigen woning installeert, vergeet dan niet om deze aan te melden bij je woonhuisverzekering. De waarde van de zonnepanelen, inclusief installatiekosten, wordt opgeteld bij de herbouwwaarde van je huis. Woon je in een huurhuis? Dan kun je de zonnepanelen opnemen onder het item "huurdersbelang" bij je inboedelverzekering. Ook hier geldt dat de kosten voor de panelen en de installatie worden meegeteld.

3. Zonnepanelen op bedrijfspanden

Voor bedrijfspanden gelden er specifieke regels en aanbevelingen. Het is verstandig om voorafgaand aan de installatie van zonnepanelen te overleggen met je verzekeraar. Bij de meeste verzekeraars is een daklastenberekening verplicht vanaf 50 zonnepanelen, en moet de installatie voldoen aan de Scios Scope 12 normering. Ook de dakisolatie is een belangrijk punt van aandacht. Bij zeer brandbare dakisolatie kunnen extra veiligheidseisen gesteld worden.

4. Aansprakelijkheidsrisico’s bij gehuurde daken

Plaats je zonnepanelen op een gehuurd dak? Wees je dan bewust van de mogelijke aansprakelijkheidsrisico's. Bij brand, veroorzaakt door de zonnepanelen, kan de eigenaar van het pand jou aansprakelijk stellen voor de schade. Het is dus van groot belang om goede afspraken te maken met de verhuurder en dit aspect goed te verzekeren.

5. Opruimingskosten na brandschade

Een ander belangrijk punt om te overwegen zijn de opruimingskosten na brandschade. Bij een hevige brand kunnen deeltjes van de zonnepanelen verspreid raken in de omgeving. Het is belangrijk om na te gaan of deze opruimingskosten gedekt zijn, zowel bij jezelf als bij derden. Veel verzekeraars bieden hiervoor een milieuschadeverzekering aan.

Tot slot: vraag ons om advies

Wil je meer informatie of heb je vragen over het verzekeren van je zonnepanelen? Bij Tjeerd Verzekeringen helpen we je graag verder. Wij staan klaar om je te adviseren en te zorgen dat je goed verzekerd bent. Neem gerust contact met ons op!

Terug naar overzicht